Apakah Perancangan Kewangan Holistik/Menyeluruh?

Perancangan Kewangan Holistik adalah dimana anda ambil tahu keadaan semasa dan apakah halatuju kewangan anda. Sebagai contoh, anda ambil tahu Aliran Tunai semasa. Jika negatif, apakah tindakan yang perlu diambil? Anda juga akan tahu apakah hutang-hutang yang ada dan bagaimana nak uruskannya.
.

Kemudian, apakah matlamat kewangan anda. Antara yang biasa adalah Dana Persaraan. Berapa yang anda perlu untuk menampung kehidupan diusia tua? Sudahkah anda merancang untuk Dana Pendidikan anak-anak?
.

Semua ini perlu untuk anda ambil tahu agar anda sentiasa ada panduan bagi perjalanan kewangan anda. Anda juga akan lebih cakna dengan produk-produk kewangan yang wujud di pasaran, bukan sekadar ambil apa yang ditawarkan.
.

Dalam kewangan, menyimpan ada tempatnya, nak urus risiko ada tempatnya, nak melabur ada tempatnya, nak urus harta pusaka ada tempatnya. Adalah menjadi satu kerugian jika anda melabur di tempat yang gunanya untuk urus risiko.
.

Kata-kata Inggeris,”Never ask a barber if he thinks you need a haircut”, juga dapat dikaitkan disini. Maksudnya, jangan anda minta pendapat yang berkenaan dengan aktiviti seseorang, kerana akan ada kecenderungan untuk anda mendapat nasihat yang bias kepada aktivitinya.
.

Antara cara untuk anda dapatkan nasihat kewangan yang tidak bias kepada mana-mana produk kewangan adalah dengan mendapatkan nasihat daripada Perancang Kewangan Berlesen.
.

Mereka ini adalah individu berlesen dibawah Suruhanjaya Sekuriti yang dapat membantu anda menganalisa kewangan anda, dan menawarkan produk kewangan yang bersesuaian dengan keperluan anda.
.

Jika anda ada pelan Takaful, mereka boleh bantu anda kenalpasti manfaat-manfaat sedia-ada, dan adakah ianya mencukupi. Jika anda ada duit lebihan untuk dilaburkan, mereka boleh bantu anda buat pelan pelaburan untuk mencapai matlamat kewangan anda.


Jika anda berminat untuk konsultasi kewangan menyeluruh, boleh klik http://wasap.my/60174563787/NakMulaMerancangKewangan

#TSIGroup
#TheSophisticatedInvestor
#financialplanning
#financialliteracy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: