Tips kewangan pelbagai peringkat umur

1) Pastikan income lebih dari satu sumber. Perlahan-lahan bina 4 jenis income (Active, Side, Passive dan Portfolio).

2) Pastikan ada duit lebihan daripada gaji bulanan, minimum 10%. Jangan belum sempat naik gaji tahun depan, dah ada plan nak tambah loan.

3) Penuhkan tabung kecemasan. 3-6 bulan perbelanjaan bagi penjawat awam dan swasta, 12 bulan bagi yang bekerja sendiri.

4) Elakkan hutang jahat. Hutang yang biasanya bukan untuk menjana keuntungan. Personal loan dan kad kredit selalunya. Kad kredit tu kalau pandai pakai, tiket flight pun boleh free.

5) Hidup dibawah kemampuan kita. Elakkan ‘Inflasi Gaya Hidup’. Sampai bila nak hidup untuk puaskan hati orang lain?

6) Ambil takaful, untuk lindungi harta ketika musibah. Fahamkan tujuan takaful baru tak timbul persoalan rugi atau tidak. Ni ambil takaful sebab nak saving/melabur. Memang lebur jadinya…

7) Laburkan duit LEBIHAN yang ada, jangan biar duduk saja. Fahamkan kuasa ‘Compounding’, lagi awal mula, lagi banyak yang akan terjana.

8) Dalam apa jua aspek kehidupan, tidak ada jalan pintas. Semua perlukan kesabaran dan ilmu. Say NO to Skim cepat kaya, cepat kurus, cepat semua benda.

ImranZakir (017-456 3787)
Perancang Kewangan Islam Berlesen (IFP.FPR)

#TSI
#TSIGroup
#TheSophisticatedInvestor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: