Pelan Takaful dengan pampasan RM 500,000 paling murah.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Apabila salah seorang daripada kita meninggal dunia, para waris tidak boleh sewenang-wenangnya mengeluarkan, menjual, mengalihkan dan sebagainya harta kita. Harta-harta tersebut akan dibekukan dan akan mengambil masa yang lama untuk dikeluarkan tanpa perancangan pengurusan harta pusaka yang betul.

Petikan daripada berita Harian Metro bertarikh 5 Januari 2022, menyatakan bahawa harta sebanyak RM 70 Billion yang majoritinya milik orang Melayu masih tergantung.

Harian Metro

Bayangkan manfaat yang boleh dirasai oleh waris ataupun ekonomi secara keseluruhan dengan duit sebanyak itu. Bayangkan pahala yang akan diperolehi si mati jika duit-duit tersebut diuruskan bagi memanfaatkan umat Islam itu sendiri.

Tidak lain dan tidak bukan, permasalahan ini dapat ditangani dengan kesedaran umat Islam terhadap pentingnya perancangan kewangan. Secara khususnya, salah satu instrumen yang boleh digunakan adalah dengan pelan Takaful hibah.

Dengan adanya sejumlah pampasan Takaful yang dihibahkan kepada waris, ianya akan memudahkan waris bagi menguruskan harta pusaka si mati selain meredakan kesedihan para waris.

Pampasan Takaful tersebut juga boleh digunakan oleh waris untuk meneruskan kehidupan secara normal tanpa perlu menurunkan taraf kehidupan, ataupun lebih parah, meminta-minta daripada ahli keluarga atau sahabat terdekat.

Setelah dibandingkan oleh Penasihat Kewangan Berlesen (FAR), diantara 7 syarikat Takaful berbeza, pelan Takaful daripada Syarikat Hong Leong MSIG Takaful (HLMT) menawarkan pelan Takaful yang paling berbaloi untuk jumlah pampasan bernilai RM 500,000. Bayaran bulanan hanya RM 150.

Hong Leong MSIG Takaful

Pampasan kematian bagi pelan ini akan meningkat sebanyak 10% setiap 10 tahun. Jumlah pampasan akibat cacat kekal (TPD/OAD) adalah juga bernilai RM 500,000. Yang paling menarik, jika pencarum disahkan mengidap sakit kritikal, bayaran bulanan akan dikecualikan (Waiver). Jika pencarum meninggal dunia akibat kemalangan, pampasan kematian yang akan diterima adalah sebanyak DUA KALI GANDA daripada jumlah pampasan semasa.

Bagi anda berminat untuk menyertai pelan Takaful ini, atau ingin mendapatkan konsultasi kewangan daripada individu berlesen, bolehlah klik butang dibawah:

Imran Zakir IFP.FPR (017-456 3787)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: