Analisa mudah Aliran Tunai (Cash Flow) 

Apabila hendak bercakap berkenaan pengurusan kewangan, perkara pokok yang harus kita bincangkan adalah berkenaan aliran tunai. Sebelum kita pilih untuk menyertai mana-mana pelan perlindungan takaful atau melaburkan duit kita di mana-mana instrumen pelaburan, aliran tunai kita perlulah diperbaiki dahulu. 

Aliran tunai ini adalah aliran keluar dan masuk duit kita. Duit yang kita perolehi mewakili aliran masuk tunai, manakala duit yang kita belanjakan mewakili aliran keluar tunai. Semua maklumat berkenaan aliran keluar masuk tunai boleh diperolehi daripada penyata aliran tunai.

Contoh penyata aliran tunai

Melalui penyata aliran tunai, kita boleh menilai tahap kesihatan kewangan seseorang individu. Aliran tunai positif menunjukkan bahawa perbelanjaan seseorang individu tidak melebihi pendapatannya. Lihat contoh situasi dibawah:

Jamil, seorang guru lantikan baharu dan masih bujang.

Pendapatan Bulanan

Gaji bersih : RM 1424

Bonus bersih guru kelas petang : RM 979

Jumlah : RM 2403

Perbelanjaan Bulanan

Sewa Rumah : RM 600

Barang Dapur : RM 200

Restoran : RM 400

Bayaran Kereta : RM 350

Bil Astro : RM 80

Bil Elektrik : RM 50

Bil Air : 20

Bil Telefon : 30

Bil Wifi : 80

Indahwater : RM 10

Hiburan dll. : RM 300

Jumlah : RM 2120

Pendapatan (Aliran masuk tunai) – Perbelanjaan (Aliran keluar tunai) = Pendapatan Bersih

RM 2403 – RM 2120 = RM 283

Jadi, mengikut situasi diatas, Jamil masih mempunyai lebihan tunai untuk dijadikan simpanan kecemasan. Ini menunjukkan aliran tunai Jamil adalah positif. Kenapa saya tidak menyebut pelaburan?

Dalam perancangan kewangan, simpanan kecemasan adalah terpaling utama sebelum kita mula mencari pelan perlindungan dan seterusnya melabur. Pastikan anda mempunyai simpanan kecemasan dahulu, sekurang-kurangnya 6 bulan perbelanjaan. Ibaratnya anda ingin pergi berperang, semestinya anda perlu menyiapkan diri dahulu dengan kemahiran dan kelengkapan yang sesuai sebelum anda turun ke medan perang. Simpanan kecemasan berfungsi sebagai barisan pertahanan dari segi kewangan.

“An emergency fund turns crisis into an inconvenience”

Sebaliknya, apabila aliran tunai seseorang itu negatif, perbelajaannya adalah lebih tinggi daripada pendapatannya. Lihat contoh dibawah :

Ali, seorang operator pembersihan dan masih bujang.

Pendapatan Bulanan

Gaji bersih : RM 1780

Perbelanjaan Bulanan

Sewa Rumah : RM 550

Barang Dapur : RM 200

Restoran : RM 400

Bayaran Motorsikal : RM 300

Bil Elektrik : RM 50

Bil Air : 30

Bil Telefon : 60

Bil Wifi : 60

Indahwater : RM 10

Hiburan dll. : RM 300

Jumlah : RM 1960

Pendapatan (Aliran masuk tunai) – Perbelanjaan (Aliran keluar tunai) = Pendapatan Bersih

RM 1780 – RM 1960 = – RM 180

Mengikut situasi Ali, perbelanjaannya telah melebihi pendapatannya sebanyak RM 180. Ini menunjukkan bahawa Ali berada dalam situasi kewangan yang tidak sihat dimana dia tidak mempunyai apa-apa lebihan tunai untuk disimpan. Ali perlu mendisiplinkan diri untuk mengurangkan perbelanjaannya terhadap perkara-perkara yang dianggap kemahuan dan menumpukan kepada keperluannya dahulu.

Jika kita berada dalam situasi aliran tunai negatif, anda mempunyai dua pilihan.

  • Mengurangkan perbelanjaan dan membuat bajet bulanan.
  • Menambah pendapatan dengan melakukan kerja sambilan.

Adalah diingatkan, dua situasi diatas hanyalah contoh semata-mata. Terdapat banyak faktor yang perlu diambil kira ketika membuat analisa aliran tunai. Contoh diatas adalah hanya untuk memudahkan pemahaman anda terhadap topik kali ini.

Jika ada yang berminat untuk mendapatkan khidmat perancangan kewangan, dapatkan daripada individu berlesen daripada Suruhanjaya Sekuriti. Mereka inilah individu yang mempunyai kebenaran yang sah untuk membuat perancangan kewangan bagi pihak klien. Bermula daripada analisa Aliran Tunai, pelan Takaful, potfolio pelaburan sehinggalah kepada perancangan dan pengurusan Harta Pusaka. Ya, seorang ini boleh menjaga kesemua aspek kewangan tersebut, tidak perlu kepada ejen-ejen yang berbeza. Bagi yang berminat bolehlah mengadakan janji temu dengan saya, seorang perancang kewangan berlesen, melalui pautan dibawah.

Sekian dulu perkongsian saya pada kali ini. Saya akan teruskan berkongsi berkenaan pelbagai lagi topik-topik menarik pada masa akan datang, In Shaa Allah

Rating: 4 out of 5.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: