Apa itu FPR (Financial Planning Representatives) dan FAR (Financial Advisor Representatives)?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Jika kita lihat kepada statistik daripada Suruhanjaya Sekuriti dan Bank Negara, setakat bulan July 2017, jumlah ejen Takaful yang aktif adalah berjumlah lebih kurang 64,000. Manakala ejen Unit Amanah dan PRS (Private Retirement Scheme) pula berjumlah sekitar 80,000.

Jumlah ini sangatlah jauh beza dengan jumlah FPR/FAR di Malaysia, iaitu hanya 1000 lebih sahaja. Yang muslim hanyalah sekitar 100 lebih sahaja. Tidak hairanlah kewujudan FAR/FPR ini tidak diketahui umum. Malahan, ejen-ejen produk kewangan sendiri pun tidak mengetahui akan kewujudan mereka ini.

Selain itu, gelaran Financial Planner/Advisor bukanlah suatu gelaran yang boleh digunakan sewenang-wenangnya oleh mana-mana pihak. Jika disabitkan kesalahan boleh dikenakan denda maksimum 25 Juta, atau penjara 8 tahun, atau kedua-duanya sekali. Cumanya, pendedahan tentang perkara ini adalah masih lemah dan kerana itu masih ramai yang menggunakan gelaran ini tanpa lesen yang sepatutnya.

Apakah fungsi FPR dan FAR ini?

Seseorang yang mempunyai lesen FPR, dibawah Suruhanjaya Sekuriti, boleh membantu klien untuk merangka pelan kewangan secara menyeluruh. Terdapat beberapa perkara pokok yang membentuk keseluruhan kewangan kita. Ianya adalah seperti yang tersenarai dibawah:

Pertama – Aliran Tunai (Cashflow)

Kedua – Nilai Aset Bersih (Networth)

Ketiga – Pengurusan Risiko (Risk Management)

Keempat – Perancangan Pelaburan (Investment Planning)

Kelima – Perancangan Persaraan (Retirement Planning)

Keenam – Perancangan Zakat dan Cukai (Zakat & Tax Planning)

Ketujuh – Pengurusan Harta Pusaka (Estate Management)

Kesemua ini akan dipelajari dalam kursus pensijilan IFP (Islamic Financial Planner) atau ShRFP (Shariah Registered Financial Planner) sebelum seseorang itu boleh mendapatkan lesen FPR. Silibus kemungkinan berbeza diantara kedua-dua kursus tersebut, namun asasnya adalah sama.

Seorang FPR boleh mengakses produk kewangan melibatkan pelaburan daripada pelbagai syarikat, seperti Unit Amanah dan Private Mandate. Ini adalah bertujuan untuk memudahkan para FPR menawarkan produk yang bersesuaian kepada klien mengikut keperluan dan matlamat klien. Seorang FPR juga boleh membina potfolio Unit Amanah mengikut toleransi risiko klien tanpa dikenakan Switching Fee untuk tujuan portfolio rebalancing. Berbanding seorang ejen, yang hanya menumpukan kepada jualan produk tanpa menganalisa dahulu keperluan klien. Sudah semestinya bukan semua ejen sebegini, saya kenal ramai ejen yang sentiasa berusaha untuk memberi yang terbaik kepada klien mereka.

Bagi FAR pula, mereka ini adalah individu berlesen dibawah BNM (Bank Negara Malaysia) yang boleh menawarkan pelbagai produk Takaful, samada Takaful keluarga atau am, dari pelbagai syarikat. Sudah tentu, kebolehan istimewa ini adalah bertujuan untuk memudahkan mereka membandingkan produk-produk Takaful sekaligus menawarkan pelan yang terbaik kepada klien dalam merancang kewangan klien. Saya jumpa ramai individu yang berhasrat untuk menyertai pelan Takaful, namun bertangguh dahulu atas alasan ingin membandingkan harga antara syarikat-syarikat Takaful. Nasihat saya, terus berjumpa dengan FAR, mudah kerja…

Sudah semestinya, mereka ini bukanlah membuat kerja amal. Cas-cas servis professional akan dikenakan mengikut ketetapan individu yang mempunyai lesen FPR, dimana casnya boleh mencecah ribuan ringgit mengikut nilai aset klien. Berwaspadalah bagi mereka yang mengenakan cas untuk servis perancangan kewangan. Tanya mereka jika mereka mempunyai lesen FPR. Ataupun boleh periksa disini – (https://ers.seccom.com.my/public/Default.aspx?menu=1)

Muhammad Imran Bin Mohd. Zakir

Certified Islamic Financial Planner (IFP). Financial Planner Representative (FPR)

eCMSRL/C1008/2021

Rating: 4 out of 5.

One thought on “Apa itu FPR (Financial Planning Representatives) dan FAR (Financial Advisor Representatives)?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: